• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Spring naar de inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Website by ComBron

Website laten maken? ComBron Communicatie Hoek van Holland!

  • Website by ComBron
  • Home
  • Communicatie
    • Crisisbeheersing en verandering
    • Hoe mensen kiezen
    • Organisatiecultuur in kleuren
    • Communicatiebureau Westland
  • Pr
    • Brand-A-Thon
    • Persvoorlichter
    • Online newsroom
    • Corporate governance
    • Afmetingen afbeeldingen social media
  • Website nodig?
    • Kosten website
    • Voorbeelden (portfolio)
    • Onderhoud website
    • Webhosting
    • Web Wednesday
    • Handleiding WordPress
    • Doe-het-zelf SEO
  • Contact

Hoe plaats ik een blog(post) of nieuwsbericht op mijn WordPress-website?

Het ziet er allemaal erg indrukwekkend uit als je de eerste keer zelf een bericht op je website wilt plaatsen. Met deze uitleg gaat het je lukken. Sterker, binnenkort doe je het fluitend. Dan ben jij de vraagbaak voor mensen die rondlopen met de vraag: Hoe plaats ik een blog(post) of nieuwsbericht op mijn WordPress-website?

Voor de goede orde

In deze uitleg gaan we ervan uit dat je de plugin voor SEO van Yoast geïnstalleerd hebt. Zonder deze plugin doe je jezelf echt tekort. Bij ComBron leveren we nooit een website af zonder.

Illustratie: weergave van het logo van Yoast SEO.

In deze handleiding staat beschreven hoe je een nieuw bericht (een blog of een nieuwsbericht) plaatst en waarom er een verschil is tussen een bericht en een pagina. Uiteraard wordt er ook uitgelegd hoe je er een foto of een video bij plaatst, want met alleen saaie tekst kom je nooit bovenaan in de zoekresultaten.

Hoe plaats ik een blog(post) of nieuwsbericht?

Het plaatsen/publiceren van een bericht gaat (globaal) als volgt:

  1. Inloggen (klik)
  2. Tekst schrijven of plakken (titel + tekst)
  3. Afbeeldingen (en video’s) invoegen
  4. Tags toevoegen
  5. Categorie aanvinken
  6. SEO-controleren
  7. Publiceren

 

Tekst schrijven of plakken (titel + tekst)

Uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden; de uitleg hier is de simpelste. Als je bent ingelogd, ga je niet naar ingewikkelde schermen zitten staren, maar ga je gewoon naar “de voorkant” van je website. Het gedeelte dat zichtbaar is voor bezoekers van je website, noemen we de voorkant. Bij ComBron ziet dat er zo uit:

Illustratie: screendump van de home van ComBron Communicatie.
De home van de website van ComBron Communicatie.

De website ziet er bijna hetzelfde uit als wanneer je niet bent ingelogd, maar bovenaan zie je nu een zwarte balk. Ga zonder te klikken naar het gedeelte van de zwarte balk waar + Nieuw staat.

Illustratie: screendump van het keuzemenu dat verschijnt als je met je muis over "+Nieuw" gaat.
Sterk uitvergroot: door met de muis boven + Nieuw te zweven, verschijnt er een keuzemenu.

Klik nu op Bericht. Dan verschijnt er een scherm dat sterk lijkt op dit scherm:

Illustratie: screendump van het scherm dat gebruikers van ComBron zien als ze een nieuw bericht plaatsen.
Beginscherm als we een nieuw bericht (blog/nieuwsbericht) plaatsen in WordPress.

Het schrijven kan beginnen.

Verzin een goede titel voor je bericht (tip!) en typ deze in het vak bovenaan de pagina. Je kunt gewoon over de tekst Titel hier invoeren heen typen.

Wat als je een tekst uit Word knipt en plakt en het ziet er niet uit?

Typ nu de tekst van je bericht in het grote witte vak eronder. Als je je tekst al eerder hebt geschreven in (bijvoorbeeld) Word, dan kun je je tekst in het vak plakken, maar plak je tekst dan wel ZONDER OPMAAK:

  • In Windows kun je dit doen door rechter muistoets Plakken zonder opmaak.
  • Met een Mac kun je dit doen door rechter muistoets Plakken en stijl aanpassen.

Als je het niet doet, is de kans groot dat je tekst er heel raar uit zal zien. Als je een tekst uit Word kopieert, kopieer je ook de opmaak van Word waardoor je ook het gekozen lettertype en/of de uitlijning meeneemt naar je website. Geen aanrader, maar laten we desalniettemin tussendoor even opslaan. NIET PUBLICEREN, maar gewoon het concept opslaan zodat er niets verloren gaat. De knop zit rechts, bijna bovenaan.

Illustratie: svg (afbeelding) van de knop om je nieuwe werk (bericht of pagina) op te slaan als concept voor je WordPress website. Je werk is dan nog niet zichtbaar voor de wereld, maar het is wel veiliggesteld.

 

Het is aan te raden om de opmaak van je tekst daarom pas te doen als je het bericht op je website plaatst. Net als bij Word staan er bovenaan het tekstvak allemaal reuze handige icoontjes/knoppen voor de opmaak.

Waar zijn mijn icoontjes voor de opmaak van de tekst gebleven?

Het kan zijn dat je de icoontjes niet ziet. Bovenaan de tekst staan twee tabbladen. Het tabblad links (Visueel) toont de icoontjes voor de opmaak; het tabblad rechts (Tekst) is wat technischer.

Illustratie: screendump van de menuopmaak van WordPress in het tabblad Visueel (Wysiwyg).
Wie de tekst eenvoudig wil kunnen opmaken, gebruikt het tabblad Visueel.
Illustratie: screendump van de menuopmaak van WordPress in het tabblad Tekst (html).
Ervaren gebruikers met kennis van html die meer mogelijkheden willen bij het opmaken van de pagina, gebruiken het tabblad Tekst.

Gemak dient de mens bij WordPress. Als je een tekst kunt schrijven en opmaken in Word, dan kun je dat zeker ook in WordPress.

Afbeelding toevoegen en/of invoegen

Een afbeelding toevoegen aan de tekst staat niet alleen beter, het zorgt er ook voor dat je vindbaarheid verbetert. Je kunt een afbeelding invoegen die je al eerder gebruikt hebt, of een verse afbeelding uploaden.

Een nieuwe afbeelding uploaden en bij je bericht plaatsen

Google wil graag dat je wat toevoegt aan het internet, dus hebben nieuwe afbeeldingen (die je zelf gemaakt hebt en daarom nog niet op het internet te vinden zijn) altijd de voorkeur.

Zorg ervoor dat je een afbeelding hebt die niet “te zwaar” is. Een afbeelding verkleinen, kun je het beste doen met TinyPNG (klik). Als je je afbeelding verkleind hebt, zorg je ervoor dat het zoekwoord uit je tekst ook in de bestandsnaam verwerkt is.

Illustratie: screendump van het scherm dat gebruikers te zien krijgen als ze een mediabestand zoals een afbeelding, foto, video of pdf willen uploaden naar de mediabibliotheek van hun WordPress-website.

De afbeelding voeg je in de tekst met de knop Media toevoegen en daarna het linker tabblad boven de bestaande foto’s Bestanden uploaden. Vergeet na het uploaden je afbeelding niet te voorzien van een alt-tekst waarin je zoekwoord staat. Ook dit is weer voor je SEO. Het invullen van de andere velden is minder aantrekkelijk, maar wie zijn online communicatie serieus neemt, doet het toch.

Een eerder gebruikte afbeelding (uit je mediabibliotheek) invoegen

Heb je haast of een andere goede reden om een eerder gebruikt mediabestand te recyclen, dan kun je deze eenvoudig plaatsen door hem aan te klikken in je mediabibliotheek.

De afbeelding voeg je in de tekst met de knop Media toevoegen. Door op het rechter tabblad Mediabibliotheek te klikken, worden de bestaande foto’s getoond.

Illustratie: screendump van de mediabibliotheek.
Het is ook mogelijk te kiezen uit eerder gebruikte afbeeldingen.

De foto van je keuze aanklikken en rechts onderaan op Invoegen klikken. Een kind kan de was doen.

Niet vergeten:

Illustratie: svg (afbeelding) van de knop om je nieuwe werk (bericht of pagina) op te slaan als concept voor je WordPress website. Je werk is dan nog niet zichtbaar voor de wereld, maar het is wel veiliggesteld.

 

SEO instellingen van je blog(post) controleren

Want je wilt toch veel bezoekers?

Aangezien je graag wilt dat je nieuwe bericht door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt, zorg je ervoor dat je nieuwe blogpagina klopt als het gaat om de SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. SEO hangt niet alleen maar af van hoe je website en de pagina’s van je website zijn ingesteld, maar het helpt wel. Vandaar dat ComBron iedere nieuwe website voorziet van de plugin WordPress SEO van Yoast.

Illustratie: screendump van de analyse van de plugin SEO WordPress van Yoast.
De analyse hierboven laat zien dat er nog wel wat te verbeteren valt.

De uitleg over Yoast komt vast nog een keer, maar wie zorgt dat het analyse-overzicht zoveel mogelijk groen is (de balletjes kleur van rood via oranje naar groen), kan ervan uitgaan dat het wel snor zit met de pagina als Bing en Google door de html (bron) van de pagina struinen.

Categorie van het bericht en tags als SEO-tool

Het onderwerp van de tekst en de inhoud van de tekst bieden je de mogelijkheid te categoriseren en te taggen. Taggen is een afschuwelijk Engels woord dat zich goed laat uitleggen met het eveneens uit het Engels afkomstige labelen.

Categorie:
Wat voor een soort tekst is het? Is het bijvoorbeeld een nieuwsbericht, een blog of een review?
Tag(s):
Welke terugkerende inhoud zit er in de tekst?

De reden dat categorieën en tags belangrijk zijn voor je SEO, is omdat ze zorgen voor solide interne links. Bij je tekst komt een link te staan naar de categorie(ën) en naar de tag(s). Bezoekers die erop klikken, komen op een pagina met een overzicht wat er nog meer is verschenen in deze categorie of over deze tag. Mooier kan niet!

Blij met je nieuwe blogpost/nieuwsbericht? Publiceren maar!

Gefeliciteerd! De eerste keer was vast nog even lastig, maar binnenkort kun je het bijna met je ogen dicht!

Illustratie: svg van het knop Publiceren van WordPress.

(de knop zit rechts bijna bovenaan!)

Wat is het verschil tussen een bericht en een pagina in WordPress?

Bepaal vóórdat je een bericht plaatst of je tekst over iets tijdelijks gaat, of dat de inhoud meer statisch van aard is. Een bericht moet je zien als blog of nieuwsbericht; een pagina biedt informatie die niet (snel) verandert.


De plugin SEO van Yoast is een must!

Wordt vervolgd!

Vragen? Opmerkingen? We lezen het graag hieronder.

Dit delen:

  • Tweet

Primaire Sidebar

Vul hieronder je zoekterm in:

Handleiding WordPress

  • Handleiding WordPress website
    • 1. Hoe moet ik inloggen?
    • 2. Hoe plaats ik een blog(post) of nieuwsbericht?
    • 3. Hoe plaats ik een nieuwe pagina?

Verbeter gelijk je vindbaarheid!

  • DIY SEO Search Engine Optimization
  • 1. domeinnaam en url
  • 2. zoekwoorden in de paginatitel
  • 3. zoekwoorden in H1, H2, H3…
  • 5. mooie urls maken je beter vindbaar
  • 6. stop pagina’s niet te diep weg
  • 7. optimaliseer ook je afbeeldingen
  • 8. zoekwoorden in de tekst plaatsen
  • 9. zoekwoorden in ankerlinks
  • 10. Google sitemaps
  • 11. webpagina’s sneller maken
  • 13. mobielvriendelijke websites scoren beter
  • SEO woordenlijst (terminologie)

Footer

ComBron

  • Home ComBron
  • Blog
  • Blog “In de reclame”
  • Blog “Online video publishing”
  • Blog “Praktische tips”
  • Blog “Public relations”
  • Blog “Website by ComBron”
  • Nieuws
  • Begrippen en definities
  • Over ComBron

Reviews

  • Audiorecorders
  • Hoofdtelefoons
  • Microfoons
  • Handleidingen gereviewde apparatuur en software

Communicatie

  • Communicatieadvies
  • Communicatiebureau Westland
  • Crisisbeheersing en verandering
  • Hoe mensen kiezen
  • Organisatiecultuur in kleuren

Public relations

  • Public relations (pr)
  • Brand-A-Thon
  • Formaat afbeeldingen social media
  • Persvoorlichting
  • Tips voor videobewerking

Website by ComBron

  • Nieuwe website laten maken
  • Website laten maken in HvH
  • Kosten nieuwe website
  • Portfolio
  • Onderhoud website
  • Webhosting
  • Web Wednesday
  • Handleiding WordPress
  • Doe-het-zelf SEO

Huishoudelijk

  • MVO
  • Colofon
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Login medewerkers

Zoeken

Vul hieronder je zoekterm in:

Bedrijfsgegevens

ComBron Communicatie
Midden Scheepvaartstraat 6
3151 NG Hoek van Holland
 
06-45622210
 
combron@combron.nl

Kamer van Koophandel: 51552248
Btw-nummer: NL179739451B02

IBAN: NL67INGB0007717007
BIC: INGBNL2A

Social media ComBron webdesigners

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Flickr
  • Google+
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Phone
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube
Privacy en cookies: deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan met het gebruiken van de website, ga je akkoord met de aanwending ervan.
Voor meer informatie, ondermeer hoe cookies te mijden, zie hier: Cookiebeleid
  • Home
  • Communicatieadvies
  • Public relations
  • Websites
  • Webshop
  • Contact

Deze website is doorlopend in ontwikkeling bij ComBron Communicatie uit Hoek van Holland.